150 de ani de mărturie baptistă în Tulcea

Biserica Creștină Baptistă „Betel” din Tulcea celebrează în luna octombrie 150 de ani de existență permanentă (1874-2024).

Nașterea acestei biserici baptiste este legată de istoria baptiștilor din Dobrogea, care la rândul lor își găsesc rădăcinile printre menoniții germani care au emigrat în perioada 1789-1804 în Rusia, la chemarea împărătesei Rusiei Ecaterina a II-a (1762-1796), care le-a oferit privilegii atrăgătoare, pentru o categorie persecutată acasă, în schimbul impactului economic și social de dorit pentru vremea și locul acela, în Noua Rusie, Ucraina de azi.

În 1864, un număr de baptiști germani, exilați din Rusia țaristă în Imperiul Otoman, din cauza credinței baptiste și a mărturiei lor publice (botezul adulților prin afundare), au format împreună cu familiile lor și familiile celor care au luat calea pribegiei pentru aceleași motive de conștiință, o biserică baptistă în satul Cataloi, la 12 km de Tulcea. Și-au ridicat o Casă de rugăciune pe care au inaugurat-o în 1867 și au căutat un păstor.

Păstorul care a venit să slujească a fost August Liebeg, care a plecat din București, unde funcționa prima Biserică baptistă germană din România (1856), pentru a sluji la Cataloi.

August Liebeg a studiat la Seminarul baptist din Hamburg, condus de J.G. Onken, care a vizitat Biserica din Cataloi în 1869 pentru a-l ordina ca păstor și pentru organizarea ei internă. Biserica din Cataloi a fost pentru multă vreme biserica de referință pentru baptiștii germani din România.

Din această biserică au fost doi membri, Jacob Klundt și Josef Edinger, colportori de Biblii angajați de Societatea Biblică Britanică, care în jurul anului 1870 s-au dedicat vestirii Evangheliei și în Tulcea, printre germanii și rușii refugiați.

Din arhiva Seminarului Baptist J.G. Onken din Hamburg, s-a găsit informația că în Tulcea erau 3 membri (germani) botezați în anul 1874, 7 membri în 1875, 10 membri în 1876 și 20 membri în 1877.

Josef Edinger, care vorbea fluent limba rusă, a fost primul slujitor baptist din Tulcea, el slujind biserica, din care făceau parte atât germani cât și ruși, până în anul decesului său, 1883.

Începând cu anul 1874comunitatea baptistă din Tulcea a cuprins credincioși germani, ruși, bulgari, români și de alte etnii. Ceea ce a fost, și este comun, credincioșilor baptiști, este Evanghelia Domnului Isus Hristos, prin care Dumnezeu Tatăl ne-a arătat harul Său nespus de mare. Avem „Un singur Domn, O credință, Un botez”, așa cum mărturisea apostolul Pavel în Efeseni 4:5.

În ianuarie 1881 este cumpărat terenul din str.Traian nr.45, iar pe 15 iulie 1881 este semnat „Procesul verbal de înființare a Bisericii Libere Baptiste Ruse „Betel”, pe temelia: „Un Domn, O Credință, Un Botez”.

În 1887 biserica a ales ca pastor pe Johann Wieller, cunoscut printre baptiștii și menoniții din Sudul Rusiei. În timpul slujirii lui, a fost construită o nouă Casă de Rugăciune numită „Betel”, inaugurată pe 9 octombrie 1888, și care purta amprenta membralității ruso-germane.

Versetul de referință pentru baptiști

„Un Domn, o credință, un botez” (Efeseni 4:5)

scris deasupra amvonului cu litere chirilice (în rusă) și gotice (în germană), a fost o mărturie timp de 112 ani, până la reconstruirea Casei de rugăciune (în 2000-2001).

În 1922, Biserica a devenit parte a Uniunii Baptiste din România. A fost slujită de pastori și diaconi/prezbiteri remarcabili: Josef Edinger, Johann Willer, Vasilie Gurievici Pavlov, Teodor Cenușă, Igna Ionaș, Vasile Asiev, Leon Grenaderov, Nicolae Cristodoru, care au slujit cu rod și l-au onorat pe Dumnezeu!

Dorim să celebrăm în luna octombrie 150 de ani de har, de binecuvântări și de credincioșie din partea lui Dumnezeu față de tulceni, față de toți cei au avut privilegiul de a auzi, primi și mărturisi Evanghelia lui Dumnezeu.

Ca și apostolul Pavel, susținem și noi același adevăr:

Căci mie nu-mi este rușine de Evanghelia lui Hristos, fiindcă ea este puterea lui Dumnezeu pentru mântuirea fiecăruia care crede, întâi a iudeului apoi a grecului; pentru că în ea este descoperită o neprihănire pe care o dă Dumnezeu prin credință și care duce la credință, după cum este scris: ‘Cel neprihănit va trăi prin credință’” (Romani 1:16-17).

Vă invităm să fiți parte la bucuria și celebrarea noastră în fiecare dintre duminicile de 61320 și 27 octombrie 2024, de la ora 10:00 (Tulcea, str. Traian nr. 53).

Aurel Gacea – pastor